W marcu ruszy III edycja autorskiego konkursu mistrza kuchni Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2011”. Do rywalizacji o zaszczytny tytuł staną młodzi adepci sztuki kulinarnej, a zwycięzców wyłoni jury konkursowe, w którym zasiądą popularni krytycy kulinarni oraz gwiazdy show biznesu. Konkurs odbędzie w ramach XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, organizowanych w dniach 23-25 marca 2011 r. w Warszawie.
– „Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością, bo wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo. Cieszymy się więc, że konkurs „Kulinarny Talent” od pierwszej edycji odbywa się w ramach EuroGastro i że wspólnie możemy działać na rzecz rozwoju młodych kucharzy oraz kształtowania nowych trendów kulinarnych – mówi Grzegorz Sendor, szef projektu EuroGastro.
Do walki o miano „Kulinarny Talent 2011” przystąpią młodzi kucharze, którzy nie ukończyli jeszcze 23 roku życia. Muszą mieć już na swoim koncie znaczące osiągnięcia i wykazywać talent kulinarny, bo do zgłoszenia w konkursie wymagana jest rekomendacja doświadczonego szefa kuchni. Na laureatów, oprócz prestiżowego tytułu, czeka wiele atrakcyjnych nagród.
XV Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro odbędą się w nowoczesnym Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56C w Warszawie. Honorowy patronat nad jubileuszową edycją targów objął Minister Gospodarki, Waldemar Pawlak.