Polscy kucharze będą prezentować swoje mistrzowskie umiejętności w konkursie kulinarnym podczas VI Festiwalu Kuchni Greckiej. Weźmie w nim udział 12 osób, które przygotowywać będą dania z wykorzystaniem greckich produktów. Ich oceny dokona jury degustacyjne, w składzie którego zasiądą słynni szefowie kuchni z Polski i zagranicy. Pomysłodawcą festiwalu jest Theofilos Vafidis, znany mistrz i doradca kulinarny. Śródziemnomorskie przysmaki w wykonaniu mistrzów kulinarnych oraz zmagania konkursowe kucharzy będą atrakcją pierwszego dnia XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, które odbędą się w dniach 23-25 marca 2011 r. w Warszawie.
– Celem Festiwalu jest rozpowszechnianie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej wraz z oryginalnymi recepturami i produktami tego regionu. Jest to doskonała okazja, by zapoznać się z tajnikami kuchni greckiej i wymienić doświadczeniami, a w przyszłości wykorzystać zdobyte informacje przygotowując przysmaki Hellady na polskim stole. Dzięki organizowanemu konkursowi uczestnicy Festiwalu będą mogli odkryć nowe talenty branży gastronomicznej, śledząc na żywo zmagania kucharzy, którzy pod fachowym okiem ekspertów zaprezentują swój kunszt kulinarny. Dla nas jest to tym bardziej cenne, gdyż te wszystkie możliwości możemy zaproponować zwiedzającym właśnie podczas targów EuroGastro – mówi Grzegorz Sendor, szef projektu EuroGastro.
Zwycięski talent
W konkursie mogą wziąć udział kucharze, którzy pracują w restauracjach oraz lokalach przyhotelowych w Polsce lub za granicą niezależnie od stopnia zajmowanego stanowiska. Zwycięzcę wybiorą członkowie jury oceniając smak, aromat, wygląd dań i odpowiedni dobór składników. Wynik konkursu zostanie ogłoszony na zakończenie Festiwalu. Laureat będzie mógł zaprezentować swoje umiejętności w konkursie Kulinarny Puchar Polski 2011. Weźmie również udział w Finałowym Konkursie Kulinarnym Szef Roku 2013, organizowanym przez Fundację Klubu Szefów Kuchni.
Moc wrażeń
Na uczestników Festiwalu czekać będzie wiele dodatkowych atrakcji. Podczas konkursu kulinarnego odbędzie się również III Polski Festiwal Carvingu, który przedstawi sztukę dekorowania potraw i stołów przy pomocy rzeźbionych z finezją owoców i warzyw. Natomiast sam Theofilos Vafidis, prezentując oryginalne produkty importowane z Grecji, przygotuje degustację smakowitych przekąsek.
XV edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro po raz kolejny odbędzie się w nowoczesnym Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56C w Warszawie. Honorowy patronat nad jubileuszową edycją wydarzenia objął Minister Gospodarki, Waldemar Pawlak.