Świąteczny stół to punkt centralny wielkanocnego śniadania. Goście oceniają nie tylko potrawy ale i wygląd stołu, pomysł na wielkanocną aranżację i wyczucie smaku stylistki. Szukając wielkanocnych inspiracji, warto sprawdzić najnowsze propozycje stylistów wnętrz.
Tajemnica sukcesu w dekoracji wielkanocnego stołu tkwi w umiejętnym dobraniu kolorów i kształtów dekoracji, zastawy, obrusów. Żadnego szczegółu nie wolno przeoczyć, ale należy też zachować umiar by nie utracić elegancji i szyku. Stół powinien być uroczysty, a kluczem do zbudowania odpowiedniego nastroju powinny być potrawy i ozdoby związane ze świętami. Tworząc wielkanocne nakrycie, nie zapominajmy o ozdobach i kompozycjach z kwiatów i roślin oraz pisankach, kurczaczkach, palemkach. Soczysta zieleń trawy, kwiaty, rzeżucha czy owies wprowadzą wiosnę i radosny nastrój do naszych wielkanocnych aranżacji. Jak nie przedobrzyć? Swoje propozycje pokazali styliści podczas sobotniej ekspozycji w Alei Smaków Galerii Mokotów.
Klasyczny wystrój stołu uzyskamy łącząc śnieżnobiały obrus z drobnymi, kolorowymi wstawkami. Idealnym połączeniem będzie biel z zielenią, która kojarzy się z wiosną. Uzupełniając nakrycie szklanymi paterami, słonecznie żółtymi kwiatami i np. pastelowymi świeczkami w kształcie jajek, w szybki sposób wyczarujemy wysmakowany, świąteczny stół. Aranżując tak minimalistyczny wystrój stołu, można zaszaleć wybierając zastawę. Delikatne ornamenty, subtelne wzory i ciekawe akcenty pokazała marka Villeroy&Boch, podczas sobotniej wystawy w Alei Smaków Galerii Mokotów.
Z kolei w wersji nowoczesnej, można się zdecydować na jasnopopielaty obrus, uzupełniony eleganckimi serwetami ozdobionymi wielkimi nadrukami kwiatów. Całość uzupełnia piękna, biała zastawa (np. DUKA), smukłe kieliszki do wina oraz wysokie szklane wazony ze świeżymi żonkilami lub wiosennymi baziami. Kończąc dekorację stołu warto wybrać eleganckie srebrne sztućce, które będą świetnie współgrały kolorystycznie z pozostałymi elementami nakrycia.
Ostatnią tegoroczną propozycją jest wystrój na wesoło. Cechuje go lekki przepych – klasyczny biały obrus ozdobiony serwetami z małym kwiatowym deseniem, wzorzysta zastawa i wiele drobnych ozdób. Ta tym stole nie może zabraknąć wiklinowego koszyczka, delikatnych gałązek bukszpanu czy dekoracyjnie rozłożonych na nakryciu wielkanocnych jajek. To idealne miejsce do ustawienia wszelkiego rodzaju króliczków, kurczaczków i innych symboli świąt. Słowem – to stół w którym zakocha się każde dziecko.
By odnaleźć więcej wielkanocnych inspiracji, warto zajrzeć przed świętami do Galerii Mokotów. Styliści i eksperci w dekoracji wnętrz tamtejszych butików, chętnie dzielą się swoją wiedzą i podpowiadają jak za pomocą kilku trików ożywić nakrycie stołu i olśnić świątecznych gości.