Przy ulicy Grzybowskiej 5a w Warszawie istnieje wyjątkowe miejsce – hiszpańska restauracja CASA PABLO, która powstała z miłości do kultury i tradycji słonecznego półwyspu Iberyjskiego. Większość elementów wystroju tego miejsca pochodzi prosto z Hiszpanii. Kameralna przestrzeń urządzona z ogromnym wyczuciem smaku sprzyja zarówno formalnym jak i prywatnym spotkaniom.
Tradycja i nowoczesność
Wnętrze restauracji CASA PABLO zostało zaprojektowane przez Grace Olczak i Magdę Olczak – które razem z Pablo Matinem Delgado są współwłaścicielkami restauracji. „Zależało nam na stworzeniu miejsca eleganckiego, ale jednocześnie nie chciałyśmy, żeby atmosfera była zbyt formalna.
Z założenia miała to być przestrzeń emanująca ciepłem, w której każdy będzie mógł poczuć się swobodnie i do której chętnie będzie wracać” – podkreśla Grace Olczak, która projektowaniem wnętrz zajmuje się również zawodowo. Tak też się stało. Kolorami dominującymi w restauracji są granat i czerwień. Ciepłe światło uwydatnia prostotę użytych do wystroju wnętrza materiałów – naturalnego drewniana, szkła i metalu. Projektantki postawiły na eklektyzm i kontrast – w restauracji znaleźć można zarówno krzesła obite granatowym pluszem jak i wysokie metalowe taborety.
W pierwszej części restauracji zainstalowano proste, czerwone lampy, a w drugiej użyto kryształowych, ozdobnych abażurów. Wszystkie element doskonale za sobą współgrają tworząc oryginalną i przytulną przestrzeń.
Moc detalu
Nie ma w tej przestrzeni przedmiotów przypadkowych. Każdy z nich ma swoją wyjątkową historię. Część wyposażenia, jak na przykład czerwone lampy, stoły, lustra czy komody, pochodzą ze starych, hiszpańskich fabryk. Wysokie stoły, które przykuwają uwagę zaraz po wejściu do CASA PABLO zostały sprowadzone z regionalnej piekarni chleba. Duże białe lustro, które znajduje się w dalszej części restauracji, było kiedyś oknem w szkole. Wszystkie elementy zostały starannie odnowione i dodają całości wystroju wyjątkowego klimatu.
Wnętrze restauracji CASA PABLO ze swoją hiszpańską duszą to doskonała oprawa serwowanej tam kuchni. Smaki Hiszpanii kreuje tutaj Gonzalo de Salas Smith, który pochodzi z Madrytu, i który swoje doświadczenie zdobywał zarówno w najlepszych hiszpańskich restauracjach, jak i tych w Berlinie czy w Nowym Jorku, w tym w restauracji odznaczonej Gwiazdką Michellin’a. Miłośnicy najlepszej jakości składników, doskonałych połączeń smakowych i pięknych wnętrz z pewnością będą chętnie wracać do CASA PABLO. Serdecznie zapraszamy na wyjątkową kulinarną przygodę z kuchnią hiszpańską!