Innowacje / inspiracje – III edycja Targów Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL

    Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego 2 6 kwietnia 2011

    Wielkie odliczanie trwa! Nieco ponad miesiąc pozostał do rozpoczęcia największego wydarzenia dla branży piekarskiej i cukierniczej roku 2011 w Polsce południowo-wschodniej – Targów Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL. Po raz kolejny targi organizowane przez Międzynarodowe Targi Poznańskie na kieleckiej ziemi zgromadzą imponującą liczbę wystawców zajmując niemal 7000 m2 powierzchni wystawienniczej. Wystawcy przedstawią ponad 60 nowości rynkowych!

    Warto zarezerwować termin 2-6 kwietnia 2011 (sobota – środa) na wizytę na targach BAKEPOL. Wydarzenie będzie bowiem areną prezentacji najnowszych rozwiązań technologicznych dla współczesnych piekarni i cukierni – począwszy od maszyn i urządzeń, poprzez całe linie technologiczne wykorzystywane na każdym etapie produkcji, przez rozwiązania informatyczne, systemy etykietujące, pakujące i logistyczne aż po surowce, półprodukty oraz dodatki i komponenty piekarnicze i cukiernicze. Nie zabraknie również okazji do podnoszenia kwalifikacji zawodowych podczas codziennych pokazów wypieku pieczywa, przygotowania i dekorowania wyrobów cukierniczych.

    Ekspozycja tętniąca życiem

    W ramach Forum Rzemieślników Piekarstwa i Cukiernictwa mistrzowie piekarscy i cukierniczy z całej Polski, prezentować będą wyrafinowane receptury i zaskakujące kompozycje smakowe. W sobotę i niedzielę  (2 i 3 kwietnia) będzie można zobaczyć wypiek bułek posypanych kwiatem akacji, bułek fermentowanych w soku brzozowym, bułeczek bankietowych oraz chlebów wypiekanych na kamieniu na liściach pokrzywy, kapusty oraz chrzanu. W ramach specjalnego pokazu Mistrz Piekarski Józef Ziółkowski przedstawi technikę wyrobu i wypieku smakowitych chałek, plecionek i rogali. Dwa kolejne dni – poniedziałek i wtorek (4 i 5 kwietnia) należeć będą do cukierników prezentujących tendencje i techniki przygotowania kunsztownych dekoracji w stylu angielskim, ozdób z karmelu oraz figurek z marcepanu.

    Przez wszystkie dni targów również stoiska wystawców tętnić będą prezentacjami, pokazami i degustacjami. Będzie można zobaczyć pokazy pracy wszelkiego rodzaju maszyn do wypieku bułek, bagietek, pieczywa włoskiego, chlebów, pączków i drożdżówek oraz ich dekoracji. Targowi goście zwabieni kuszącym aromatem będą mieli możliwość skosztowania świeżych wypieków! Zaprezentowane zostaną również metody pakowania chleba, zapiekanek, pieczywa cukierniczego w folie typu strech oraz produktów ciastkarskich opakowania kartonowe na różne okazje. Będzie można także zaczerpnąć wiedzy na temat znakowania oraz deklarowania jakości wyrobów piekarskich.

    Platforma branżowego know-how

    Zaproszenie na targi kierujemy do przedstawicieli zakładów piekarskich, cukierniczych i lodziarskich oraz adeptów zawodu cukiernika. Targi BAKEPOL to wyśmienita okazja by zobaczyć i przetestować konkretne urządzenia, a nawet całe linie produkcyjne, zdobywając wiedzę na temat rozwiązań technologicznych podnoszących wydajność i jakość produkcji, a także czerpać inspirację dla form cukierniczych smakołyków.

    Godziny otwarcia targów BAKEPOL dla zwiedzających:
    2 – 5 kwietnia 2011   10.00 – 18.00 6 kwietnia 2011  10.00 – 16.00
    Organizator:
    Międzynarodowe Targi Poznańskie sp. z o.o.
    Miejsce:
    Kielce, tereny wystawiennicze przy ul. Zakładowej 1, pawilony B i D