Sezon na koktajle. Z łatwością można je zrobić w domu

13e105d0ba 1246643988 blendery koktajle OK

Zamiast kupować gotowe koktajle możne je zrobić samemu wedle własnych upodobań i ze świeżych składników. Owocowe koktajle są nie tylko zdrowe, bo nie zawierają konserwantów i wzmacniaczy smaku, lecz także bardzo pożywne, kiedy np. doda się do nich otręby czy płatki owsiane. Dzięki wielofunkcyjnym urządzeniom kuchennym ich przygotowanie jest proste i zajmuje niewiele czasu

Za pomocą jednego urządzenia możemy przygotować cały koktajl. Dzięki różnym przystawkom możemy przygotowywać dokładnie konkretne składniki w określonym czasie. Osobnym elementem jest zmiksowanie owoców, ubicie piany czy też samego mleka, a później zmieszanie tego ze sobą – mówi  agencji informacyjnej Grzegorz Opak, specjalista ds. szkoleń firmy Bosch.

W ten sposób w zaledwie kilka minut można przygotowywać świeże koktajle z dowolnie wybranych owoców. Blendery nie tylko świetnie nadają się do miksowania koktajli, zup czy przecierów dla dzieci. Dzięki wymiennym końcówkom można ich używać do przygotowania niemal każdego posiłku.

Możemy przygotować potrawy w bardzo krótkim czasie. Zarówno ciasto naleśnikowe, jak i pianę z białek. Możemy też ubić śmietanę, rozdrobnić warzywa i owoce, zmielić mięso, a nawet przygotować krusz lodowy – tłumaczy Grzegorz Opak.

W ten sposób można nie tylko zaoszczędzić czas przeznaczany na przygotowanie posiłków, lecz także pozwolić sobie na kreatywność i poszukiwanie nowych smaków. Zamiast kupować gotowe pasty czy sosy, można je zrobić samemu ze świeżych składników.

Twarde orzechy do pesto należy najpierw zmielić, później dodać parmezan i również go rozdrobnić, następnie dodać liście świeżej bazylii, a na samym końcu dolać oliwę, na końcu wymieszać to wszystko razem i mamy gotowy sos – wyjaśnia Grzegorz Opak.

 
Nowym trendem w polskiej gastronomii jest kompaktowość. Ci, którzy stawiają na samodzielne przygotowywanie posiłków w dość krótkim czasie, powinni wyposażyć swoją kuchnię m.in. w szybkowar, wielofunkcyjny robot czy żaroodporne naczynie, w którym można przyrządzić obiad jednogarnkowy.