Hiszpania po raz pierwszy na Targach EuroGastro 2011

    EuroGastro3

    Na tegorocznych XV Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro po raz pierwszy zaprezentuje się Hiszpania. Specjalnie na targi do Polski przyjedzie 17 hiszpańskich  wystawców z ofertą produktów narodowych. Trzy dni targów będą okazją do zapoznania się z najlepszymi regionalnymi wyrobami spożywczymi, a także do nawiązania kontaktów handlowych z hiszpańskimi przedstawicielami firm, dostawcami, importerami i dystrybutorami. Targi EuroGastro 2011 odbędą się w dniach 23-25 marca w centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.

    – Jest nam niezmiernie miło gościć w tym roku po raz pierwszy Hiszpanię, która zaprezentuje zwiedzającym swoje najlepsze produkty pochodzące z różnych regionów. Hiszpanie wytwarzają wiele doskonałych wyrobów spożywczych, które cieszą się uznaniem na całym świecie. Są również specjalistami w dziedzinie uprawy oliwek i produkcji doskonałej oliwy i w tym roku przedstawią bogatą ofertę w tym zakresie. Targi będą doskonałą okazją do zapoznania się z różnorodnymi odmianami i smakami lokalnych produktów pochodzących z Hiszpanii, a także do nawiązania kontaktów biznesowych z hiszpańskimi producentami i eksporterami mówi Grzegorz Sendor, szef projektu EuroGastro.

    Smaki Hiszpanii

    Wystawcy z Hiszpanii na EuroGastro będą zachwalać walory Hiszpanii poprzez szeroką gamę produktów narodowych. Na jednym ze stoisk pod nazwą „SMAKI Z JAÉN” zaprezentuje się 10 firm z południowej prowincji Hiszpanii, którym wsparcia udziela Izba Przemysłowo-Handlowa Jaén. Przedstawią najlepsze specjały regionalne, w tym również z bogatą ofertą oliwy z oliwek. Zwiedzający będą mieli szansę porównać ich jakość, poznać odmienne smaki, kolory i zapachy. Na targach pojawią się producenci, dystrybutorzy zajmujący się handlem hurtowym i detalicznym, jak również firmy produkujące oliwę z upraw ekologicznych czy też dla odbiorców o bardziej wyrafinowanych i wymagających gustach. Zwiedzający będą mogli zapoznać się z propozycjami m.in. Oleo Martos, S.L. piątej co do wielkości firmy zajmującej się butelkowaniem oliwy z oliwek w Hiszpanii, Emilio Vallejo, S.A. działającej w obszarze produkcji, butelkowania i dystrybucji oliwy z oliwek w kilkunastu krajach na świecie. Będą obecni także przedstawiciele spółdzielni zajmujących się przetwarzaniem, sprzedażą i handlem oliwy z oliwek np. Olivar de Segura, S.C.A. czy Coperunión, S.C.A. oraz firmy z tradycjami rodzinnymi jak Aceites García Morón czy Thuelma S.L. Wśród hiszpańskich wystawców pojawią się również: Productos de La Real Carolina, S.C.A. Santa María, S.C.A.A. San Francisco oraz firma Exportadora Andaluza de Aceites, S.L., zajmujący się komercjalizacją oliwy Virgin Olive Oil i Virgin Extra pod nazwą “Oro Virgen”, “La Caseria” oraz “Oleo Cazorla”.

    Co jeszcze na targach EuroGastro?

    Na targach EuroGastro 2011 oprócz Hiszpanii swoje produkty narodowe zaprezentuje również Francja. Poza tym wśród wystawców znajdą się producenci i dystrybutorzy wyposażenia zaplecza kuchennego, żywności i napojów dla gastronomii, akcesoriów i produktów do parzenia i serwowania kawy oraz wyposażenia sal restauracyjnych i barów. Na zwiedzających tegoroczne targi czekają również liczne konkursy, mistrzostwa, pokazy kulinarne, a także spotkania merytoryczne poświęcone branży HoReCa.

    Jak wziąć udział w Targach EuroGastro?

    By wziąć udział w EuroGastro należy zapisać się na targi za pośrednictwem rejestracji na www.eurogastro.com.pl/rejestracja lub na miejscu w godzinach otwarcia imprezy. Rejestrując się on-line, zwiedzający będą mogli zakupić bilet uprawniający do wstępu na targi z 50% rabatem.

    Honorowy patronat nad jubileuszową XV edycją EuroGastro objął Minister Gospodarki, Waldemar Pawlak