Miłośnicy kawy nie muszą rezygnować z ulubionego napoju nawet podczas dużych upałów. Mrożona kawa smakuje równie dobrze jak tradycyjna, a w dodatku orzeźwia w gorące dni. Z dodatkiem bitej śmietany lub lodów może stanowić łatwy do samodzielnego przyrządzenia deser.
Latem większość ludzi nie ma ochoty na gorące napoje. Podczas dużych upałów kawę i herbatę zastępują wodą mineralną i sokami owocowymi. Kawa mrożona ma jednak równie dobry smak, jak kawa na gorąco, zachowuje też swoje pobudzające właściwości.
– Kawę latte możemy pić o każdej innej porze roku. Kawa smakuje świetnie z dodatkiem lodów, czy w postaci mrożonej. I tutaj mamy mnóstwo sposobów, żeby kawa nie tylko smakowała nam latem, lecz również nas chłodziła – mówi Joanna Turczyk, marketing manager Nespresso, w rozmowie z agencją informacyjną .
Mrożoną kawą można delektować się w kawiarni lub samodzielnie przyrządzić w domu. Napój ten na zimno można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Wystarczy kawa, mleko, ciekawe dodatki oraz blender lub shaker, w którym zmiksujemy składniki. Najprostszy sposób to przygotowanie małej porcji espresso i dodanie do niej zimnego mleka. Można też zaparzyć kawę w dzbanku i zostawić na noc, by zrobiła się zimna. Hiszpanie natomiast dodają do gorącej kawy kilka kostek lodu i czekają aż się rozpuszczą. Do kawy na zimno można dodać też bitą śmietanę, wiórki kokosowe lub czekoladowe, lody o różnych smakach, cynamon, a nawet alkohol.
– Można zacząć od najprostszych sposobów, czyli połączyć kawę z zimnym lub spienionym mlekiem, czy po prostu z lodem i lodami. Najpierw słodzimy kawę, a później dodajemy zimne dodatki. Dobrze jest mieć urządzenie, które spienia mleko na zimno, żeby nam nie podnosiło temperatury napoju, tylko go schładzało – mówi Joanna Turczyk.
Osoby dbające o figurę nie muszą rezygnować z takiego orzeźwiającego deseru. Wystarczy do jego przygotowania użyć chudego mleka, lody zastąpić sorbetem owocowym i zrezygnować z bitej śmietany na rzecz kawałków owoców lub orzechów. Do przyrządzenia kawy na zimno świetnie nadaje się również kawa bezkofeinowa. Przed przystąpieniem do robienia orzeźwiającego napoju należy się upewnić, z jakim gatunkiem kawy mamy do czynienia. Kawy pochodzące z różnych stron świata mają bowiem inne smaki i aromaty.
– Kawa z Brazylii lepiej łączy się z dodatkami słodkimi, kawa z Kolumbii ze świeżymi owocami. Z kolei kawy mocno palone dobrze pasują do cynamonu czy karmelu. Warto też zwrócić uwagę na jakość kawy. Zwłaszcza wtedy, kiedy łączymy ją z mlekiem lub innymi dodatkami, choćby lodem, bo ten smak kawy jest wtedy jeszcze bardziej podkreślamy – zaznacza Joanna Turczyk.
Kawa mrożona popularna jest od ponad pół wieku. Istnieją dowody na to, że Japończycy ten sposób przygotowywania kawy znali napój już na początku XX wieku, jednak za wynalazcę kawy na zimno uchodzi Grek, Giannis Dritsas. Nowy napój pokazał on światu na targach w Salonikach w 1957 roku.