Dziennikarze, blogerzy kulinarni oraz celebryci zebrali się na niecodziennych warsztatach, zorganizowanych w restauracji Tamka 43. Uczestnicy spotkania mieli okazję spróbować swoich sił w przyrządzaniu przepysznych koktajli oraz deserów pod okiem mistrza sztuki kulinarnej, Roberta Trzópka.
Multisensoryczna uczta
25 kwietnia w restauracji Tamka 43 na zaproszonych gości czekał wieczór pełen niespodzianek. Niecodzienne warsztaty kulinarne, prowadzone przez Roberta Trzópka, poprzedziło taneczne show artystki BettyQ. Polska królowa burleski dała prawdziwy popis swoich umiejętności, zachwycając przy tym wszystkich zebranych na spotkaniu. Po emocjonującej części artystycznej, na scenie pojawili się prowadzący całe spotkanie – szef kuchni restauracji Tamka 43, Robert Trzópek oraz dziennikarka i blogerka kulinarna, Małgorzata Minta. Multisensoryczne warsztaty rozpoczęły się od nauki przygotowania koktajli na bazie irlandzkiego likieru Baileys, których sekretnym składnikiem były jadalne kwiaty. Ćwiczenie miało na celu udowodnienie zebranym gościom, że eksperymentowanie w kuchni może być zarazem proste i bardzo efektowne. Koktajle z dodatkiem jadalnych bratków i czarnego bzu zrobiły na uczestnikach warsztatów piorunujące wrażenie – zarówno wizualne, jak i smakowe.
Robert Trzópek, specjalnie na tę okazję, przygotował kilka nowych przepisów na wyśmienite desery z dodatkiem likieru. Uczestnicy spotkania mieli szansę samodzielnie przygotować m.in. liofilizowane maliny z waniliową galaretką i odrobiną Baileys oraz grillowanego ananasa z sorbetem i musem z irlandzkiego trunku. Delikatny smak owoców idealnie komponował się z szlachetnym aromatem Baileys, który dodał deserom odrobiny pikanterii. Robert Trzópek, znany z innowacyjnego podejścia do gotowania, i tym razem pokazał gościom, że warto sięgać w kuchni po niestandardowe rozwiązania. Do przygotowania słodkości trzeba było użyć m.in. palnika oraz syfonu. Po raz kolejny okazało się, że warto przezwyciężyć niechęć do tego, co nieznane – uczestnicy warsztatów świetnie poradzili sobie z przygotowaniem słodkości w niecodziennym wydaniu, a otrzymany efekt przeszedł ich najśmielsze oczekiwania. Desery stanowiły prawdziwą ucztę dla wszystkich zmysłów. Miłym dopełnieniem wieczoru był ponowny występy BettyQ.
Niezwykłe warsztaty prowadzone przez jednego z najlepszych mistrzów sztuki kulinarnej w Polsce, były okazją do spróbowania nieznanych dotąd smaków. Robert Trzópek zdradził zebranym gościom kilka kulinarnych trików oraz nauczył ich przygotowywać wyśmienite koktajle i desery z dodatkiem irlandzkiego likieru. Uczestnicy spotkania przekonali się, że eksperymentowanie w kuchni może być proste i efektowane.
DOSSIER:
Tamka 43 to kawiarnia, wine bar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni – Roberta Trzópka – pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, oparta przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide. Krótkie i przejrzyste menu, często zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.