Do oferty Akademii Nikona powracają foto-eno-kulinaria, czyli wyjątkowe warsztaty łączące naukę fotografowania z odkrywaniem świata architektury, wina i smaków włoskiej kuchni. Tym razem uczestnicy poznają Piemont – region, który słynie z gościnności, malowniczych krajobrazów, białych trufli, a przede wszystkim z pięknych winnic, gdzie powstaje uznane przez koneserów wino Barolo. Bogactwo tej części Włoch będzie można uwiecznić na zdjęciach między 4 a 9 października br. pod okiem profesjonalnego fotografa – Leszka Szurkowskiego.
Warsztaty fotograficzne w Piemoncie, jednym z najbardziej wyjątkowych i jednocześnie najmniej znanych regionie Włoch, to okazja nie tylko do doskonalenia umiejętności robienia zdjęć. Uczestnicy uwiecznią na fotografiach zapierające dech w piersiach widoki oraz urocze miasteczka takie jak Asti, Alba czy Barolo, biorąc udział w wyjątkowych lekcjach gotowania lokalnych potraw jak również w poszukiwaniu białych trufli – najdroższych i najbardziej pożądanych grzybów świata. Koneserzy wina będą mieli okazję do degustacji win oraz odwiedzenia muzeum korkociągów, a także najstarszej enoteki regionu – Castello di Grinzane Cavour.
Tematów do zdjęć na pewno nie zabraknie, a mała grupa i indywidualne podejście wykładowcy do każdego uczestnika pozwolą na ich ujęcie w wyjątkowy sposób. Głównym celem warsztatów jest bowiem nauka świadomego fotografowania lustrzanką lub kompaktem. Uczestnicy mogą korzystać z własnego sprzętu dowolnej marki lub testować lustrzanki i obiektywy z Akademii Nikona.