Przepis na Malinowy sorbet z bakaliami

sorbet

W poszukiwaniu kolejnego pomysłu na schłodzenie organizmu w te przepiękne, upalne, wakacyjne dni wybieramy własnoręcznie i szybko przyrządzoną przekąskę – deser. Wykorzystajmy sezon na świeże i aromatyczne owoce, jakie oferuje nam lato i przygotujmy chłodzący smakołyk, który będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Spróbujmy swoich sił przy okazji jednego z najstarszych deserów, pochodzącego prawdopodobnie z Iranu – sorbetu.

Malinowy sorbet z bakaliami

500 g świeżych malin

3 łyżki miodu (lub więcej, jeśli wolimy słodsze desery)

1 szklanka naprawdę dobrych jakościowo bakalii (np. Bakalland)

4 łyżki płatków owsianych

Maliny myjemy, dodajemy miód, płatki owsiane i wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy dowolne bakalie – np. rodzynki, słonecznik. Całość przelewamy do płaskiego pojemnika plastikowego. Zamrażamy na tyle tylko, aby dało się je nakładać formując kulkę. Takie pyszne, zdrowe i pożywne danie zadowoli każdego.