Udany letni dzień z kawą

mokate Czy jest sposób, by w letni leniwy dzień bez trudu pobudzić się rano do życia, a wieczorem przygotować jeszcze szybko udane przyjęcie dla przyjaciół? Jest, pod warunkiem, że sięgniemy po… kawę. Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez tego aromatycznego napoju, dodającego energii i rozjaśniającego umysł.

Espresso o poranku

Rano, na pobudzenie najlepiej wypić espresso – to mocna kawa, zaparzana w ekspresie ciśnieniowym. – Ekspresy do kawy są dziś w wielu polskich domach. Są łatwe w obsłudze. Wystarczy do ekspresu włożyć kapsułkę z kawą, na przykład  Lavazza A Modo Mio, nacisnąć guzik – i już po chwili cieszymy się aromatycznym naparem – mówi Adam Mokrysz z Zarządu Mokate.

Mokate jest od stycznia 2011 roku oficjalnym dystrybutorem produktów Lavazzy na terenie Polski. – W segmencie kaw premium sprzedaż Lavazzy bije rekordy, co roku wzrasta nawet o 45 proc. Zadziałała tu zapewne siła naszej oraz włoskiej marki, która na całym świecie kojarzy się z wyśmienitym espresso.

Często do espresso podaje się szklaneczkę wody – ale nie do łagodzenia mocy wypitej już kawy, lecz do przepłukania ust przed każdym następnym łykiem, aby lepiej poczuć jej wspaniały smak.

Latte, czyli inspiracje cały dzień

Co z resztą dnia? Kawa latte! Wystarczy espresso zalać dużą ilością ciepłego, lekko spienionego mleka i mamy modne i smaczne cafe latte. Jeśli chcemy zrobić na znajomych większe wrażenie, to możemy podać latte macchiato – co po włosku oznacza poplamione mleko, a jest napojem złożonym z mleka, piany mlecznej i espresso. Jak to zrobić? Przepis nie jest skomplikowany: do wysokiej szklanki nalewamy ciepłe mleko, na nim umieszczamy piankę, a na koniec ostrożnie wlewamy espresso. Dobrze przygotowana latte macchiato powinno składać się właśnie z tych trzech wyraźnych warstw. Do tego lekki torcik owocowy, deserowe ciasteczka czy czekoladki – i już mamy pożywny drugie śniadanie lub podwieczorek.

Kawa idealnie nadaje się też do ochłody. Jeśli chcemy poczuć przyjemne orzeźwienie, spróbujmy tego lata kawy w wersji „ice”. Kawę mrożoną możemy przygotować na bazie espresso z dodatkiem zimnego mleka i np. kulki lodów w ulubionym smaku.

Adam MokryszPrzygotowanie takich kaw jest jednak dość pracochłonne. – Dlatego Mokate wymyśliło linię produktów „Moje inspiracje” – czyli napoje bardzo proste w przygotowaniu, które smakują doskonale – jak z ulubionej kawiarni – mówi Adam Mokrysz. – Linia ta została świetnie przyjęta na rynku i ma wielu lojalnych klientów. Ideą przyświecającą jej opracowaniu było stworzenie produktu, który oddawałby to, co najlepsze i najbardziej atrakcyjne w kawach, przygotowywanych w modnych kawiarniach przez wyszkolonych baristów z wykorzystaniem profesjonalnych, wysokociśnieniowych ekspresów. Teraz bez wychodzenia z domu, można w prosty i szybki sposób przygotować wyśmienite kawy i przenieść się w klimat ulubionej kawiarni.

Jak podawać, żeby było elegancko

Espresso powinno się przygotowywać z wysokogatunkowej kawy mielonej, najlepiej w ekspresie ciśnieniowym. Podawać w filiżance, która powinna być mała – bo przecież porcja kawy jest niewielka – biała i najlepiej porcelanowa. Biel podkreśli intensywny kolor kawowego naparu. Nie podawajmy espresso w szklance – tak jak to się kiedyś w Polsce robiło – a nawet w kubku. Nie zapomnij też o podaniu szklaneczki wody, którą pije się przed espresso, aby oczyścić kubki smakowe i w pełni delektować się wyrafinowanym smakiem kawy.

Latte podaje się całkiem inaczej. Ten łagodny kawowy napój najlepiej smakuje i wygląda w wysokiej smukłej szklance lub pucharku z uszkiem. Zwykle podaje się też długie łyżeczki, co umożliwia zbieranie i podjadanie pianki. Można też – niczym wytrawny barista – udekorować szklankę cynamonem, a samą kawę posypać tartą czekoladą.

Wersję Ice też podaje się w wysokiej, smukłej szklance. Dla tych, którzy martwią się o swoje gardło, można podać znane nam już długie łyżeczki albo słomki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj