„Jedz to, co kochasz – kochaj to, co jesz” – żywieniowy coaching i rewolucja w odchudzaniu

    Odchudzanie, zdrowy styl życia, szczupła sylwetka i diety to tematy, które niezmiennie zaprzątają myśli wielu z nas. Dieta Dukana, dieta Montignaca, dieta dr Kwaśniewskiego, któż nie zna tych nazwisk? Teraz czas by poznać dr Michelle May – amerykańską lekarkę oraz specjalistkę ds. żywienia, która za sprawą z pozoru prostego pytania: „Czy jesteś głodny?” rewolucjonizuje dotychczasowe schematy myślenia o odchudzaniu. Jej autorska metoda swoją skutecznością nie tylko zachwyciła sławną Opreh Winfrey, ale także kilka tysięcy osób, które wzięły udział w jej warsztatach. W Polsce nakładem wydawnictwa Carta Blanca ukazuje się właśnie jej pierwsza książka „Jedz to co kochasz i kochaj to co jesz”, w której wyjaśnia i prezentuje główne założenia swojego coraz popularniejszego na świecie programu.

    Żywieniowy coaching – nowe zjawisko na scenie diet odchudzających
    Dr Michelle May przez lata nieskutecznych prób i walki z odchudzaniem, w których każdemu zgubionemu kilkogramowi towarzyszył późniejszy, zawsze powracający efekt jo-jo, wypracowała własną, jak się okazuje niezwykle skuteczną metodę zarządzania wagą. Szczupła i zdrowa sylwetka to problem o wiele bardziej złożony od tego co się je? Ważne są także kwestie dlaczego, jak, kiedy, ile i gdzie się je?, dlatego też jej książka „Jedz to, co kochasz – kochaj to, co jesz” bardziej przypomina program coachingowy, niż restrykcyjną dietę opartą na systemie ograniczeń. To, co według May przynosi nam sukces w zdrowym i „szczupłym życiu” to przemyślane i rozsądne podejście do systemu żywienia.

    W swojej książce autorka nie opisuje kolejnej diety cud, nie daje prostych i gotowych rozwiązań, składających się z puli uniwersalnych zakazów i nakazów, robi coś wręcz odwrotnego. Stawiając z pozoru proste pytania: Czy jesteś głodna? przedstawia spójną i kompleksowe podejście do zagadnienia zarządzania wagą i tłumaczy czemu nawet najbardziej restrykcyjne diety w efekcie końcowym są nieskuteczne. Głód najczęściej bowiem rodzi się w naszej głowie, a na to że sięgamy po jedzenie wpływ ma wiele czynników, z których nie zdajemy sobie sprawy. Dr Michelle May pokazuje moc jedzenia instynktownego, uczy słuchania i odpowiedniego interpretowania sygnałów wysyłanych przez organizm i przekonuje, ze dzięki temu „sama możesz zostać ekspertem w dziedzinie zaspokajania swoich potrzeb”, samodzielnie o sobie decydować, nie trzymać się czyichś nakazów, ale jeść to co ci smakuje, świadomie, bez poczucia winy, zyskać zdrowie i smukłą sylwetkę.

    „Jedz to, co kochasz, kochaj to, co jesz” to książka traktująca szerzej niż tylko o odchudzaniu. Pozwala przyjrzeć się samemu sobie, swojemu stylowi życia. Nawiązuje do bardzo modnej na zachodzie metody żywieniowego coachingu, która powoli zyskuje także grono swoich zwolenników w Polsce. Autorka nic nie narzuca, niczego nie zabrania, ale w jasny i atrakcyjny sposób wyjaśnia i przekonuje, a przyznać trzeba, że robi niezwykle skutecznie. Dzięki praktycznym wskazówkom pozwala poznać swój cykl jedzenia i zrozumieć dlaczego jemy mimo, że nie jesteśmy głodni. Ze względu na swoją kompleksowość jest to także publikacja, której nie da się porównać do niczego innego. Na tym polega jej rewolucyjność i odmienność oraz uniwersalność, dzięki której zyskała taki sukces i stała się podstawą programową amerykańskiego społecznego programu na rzecz zdrowia oraz zdobyła kilka prestiżowych nagród” – tłumaczy Iza Czajka, ekspert ds. żywienia.

    Czy jestem głodny?
    „Jedz to, co kochasz i kochaj to, co jesz” składa się z czterech głównych rozdziałów: Myśl, Odżywiaj się, Żyj i Jedz i nie jest publikacją traktującą tylko o żywieniu. Autorka przekonuje bowiem, że na zdrowie składają się zdrowe ciało i umysł, ale także serce i dusza, a „świadome jedzenie świadome chwile oraz świadome życie”. Warto zatem zadać sobie przygotowane przez autorkę pytania i dowiedzieć się, czy jemy z rozmysłem, instynktownie i bez lęku, czy też restrykcyjnie i impulsywnie wraz z towarzyszącym poczuciem winy. Wielu czytelników zaskoczy trudność poprawnej odpowiedzi na pozornie proste pytanie przewodnie: Czy jestem głodny? Okazuje się bowiem, że głód najczęściej rodzi się w naszej głowie, a na to że sięgamy po jedzenie ma wpływ bardzo wiele bodźców, z których nie zdajemy sobie sprawy. Kluczem do sukcesu jest wsłuchanie się w sygnały jakie wysyła nasz organizm oraz prawidłowa ich interpretacja, a wówczas żadne – i tak nieskuteczne -diety nie będą nam potrzebne. Jak tłumaczy sama autorka: „W mojej książce chodzi przede wszystkim o naukę, a nie o to, żeby od razu stać się doskonałym. Najważniejsze to być dla siebie życzliwym i wyrozumiałym. Wolność i radość, które uda się w ten sposób osiągnąć wynagrodzą początkowe trudności.”

    Zwolennicy „Jedz to, co kochasz” kierują się intuicją…
    Dr Michelle May rewolucjonizuje dotychczasowe podejście do odchudzania. Pokazuje złożoność oraz kompleksowość problemu, a czytelniczkom swoich książek daje poczucie nadziei, a także niezwykłej wiary w siebie i możliwość utraty zbędnych kilogramów. „Jedz to, co kochasz – kochaj to, co jesz” to lektura obowiązkowa, dla tych wszystkich, którzy w walce o szczupłą sylwetkę mają dość dyktatu diet, listy nakazów i zakazów oraz tabelek z kaloriami.

    May jest także pomysłodawczynią i liderką warsztatów Am I Hungry?, które pomagają wrócić do jedzenia instynktownego, cieszyć się pełnią życia i zrównoważyć jedzenie dla przyjemności z jedzeniem dla zdrowia. Warsztaty te stały się podstawą promującego zdrowie programu Amerykańskiego Stowarzyszenia Lekarzy rodzinnych – Amerykanie w ruchu oraz otrzymały nagrodę za opatentowanie innowacyjnego podejścia do edukowania pacjenta i są dostępne w ramach programów zdrowotnych, w punktach medycznych, szpitalach oraz klubach fitness.

    „Zawsze sceptycznie patrzyłam na koleżanki, które z entuzjazmem opowiadały o kolejnej diecie cud. Bo przecież każda dieta ma krótkie nogi. Każda kiedyś się kończy i prędzej czy później wracamy do starych nawyków żywieniowych. Jednak nigdy sama nie znalazłam odpowiedzi na podstawowe pytania: Dlaczego mając nadwagę nie możemy po prostu przestać jeść? Co zrobić, żeby raz na zawsze skończyć z obżeraniem, a nie tracić przyjemności życia? Po przeczytaniu „Jedz to, co kochasz…” już wiem. Nareszcie znalazłam potwierdzenie mojej intuicji dotyczącej jedzenia! – Grażyna Wolszczak, aktorka

    ***
    O autorce:
    Michelle May – jest lekarzem rodzinnym, pisarką, a także konsultantem medycznym. Chcąc schudnąć, wielokrotnie przechodziła mękę efektu jo-jo. Po kilkunastu latach diet i rozczarowań stworzyła własną metodę, która stała się uzdrowieniem dla niej i mnóstwa innych osób zmagających się z nadwagą. Jej autorski program warsztatów Am I Hungry otrzymał nagrodę Excellence in Patient Education Innovation Award, za pozytywne i efektywne rozwiązanie problemu chronicznego efektu jo-jo. Zaproponowana przez nią filozofia żywienia pomogła tysiącom osób w przejęciu kontroli nad własną wagą.
    Oprócz wydanej właśnie w Polsce książki „Jedz to, co kochasz – kochaj to, co jesz” jest również autorką takich publikacji jak: „Am I Hungry? What to do Whan Dietes Don’t Work?”, „H” is for Healthy, „F” is for Fitness, oraz trzech innych poradników, które zachęcają do zdrowych postaw i zachowań u małych dzieci. Autorka jako gość pojawiała się w wielu programach telewizyjnych i radiowych, w tym w Oprah Show, CNN Health, Discovery Health Channel, oraz Fox News Radio i Friends Radio with Dr. Oz. O jej filozofii żywienia pisały także liczne media takie jak: TIME.com, USA Weekend, US News & World Report, Washington Post i wiele innych.

    Komentarza udzieliła:
    Iza Czajka – urodzona w 1961 roku. Fizjolog żywienia i wiejskiego gospodarstwa domowego. Ukończyła wydział Żywienia Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Po ukończeniu nauki, podjęła pracę jako mykolog w służbach sanitarnych, gdzie zajmowała się między innymi kontrolą jakości żywności. Pisała artykuły do prasy kobiecej na temat żywienia i zdrowia. Iza Czajka jest autorką poradników o zdrowym stylu życia. Prowadzi gabinet dietoterapii i organizuje programy odchudzające. Sprawuje dietetyczną opiekę nad ultramarotończykami, a maratony to również jej hobby.

    „Jedz to, co kochasz – kochaj to, co jesz” – żywieniowy coaching i rewolucja w odchudzaniu

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here